Maisen huopamatto

Tänä keväänä toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja ilmoittauduin mattokurssille.  Päätös oli nopea, viikko vain ennen kurssin alkua. Suunnitteluun ei ollut paljon aikaa, eikä kohdekaan ollut heti selvä. Päädyin kahteen mattoon (2x70x140) makuuhuoneeseen sängyn molemmille puolille. Värimaailman ja kuvionikin löysin ideaani pian.

Ensimmäisellä tapaamisella kurssilaisten kanssa tuntui, että olen tekijöiden seurassa noviisina, mutta ei se tahtia haitannut, kun opettajalta saatiin hyvä ”lähtölaukauspaketti” tietoa. Lampaanvillan värikarttoja katsellessa löysin hyvän pohjavärin mattooni ja koinsuojakäsittelylläkin oli valintaani tosi iso merkitys.  Tilasin 2 kg villaa pienen pienestä mallinäytteen pohjalta ja posti toi sen nopeasti. Meleerattu värivalintani oli onnistunut paremmin kuin olisin uskaltanut toivoa; sekoituksessa oli luonnon värejä ( harmaa, ruskea, musta ja valkoinen) ja hieman värjättyä keltaista.
Suunnitelma muuttui hiukan, kun oli järkevämpää tehdä yksi iso matto ja puolittaa se sitten valmiina. Syy moiseen oli se, että matoista varmemmin tulisi samankokoiset. Tein mallitilkun 25×25; pastellivärinen ruutukuvio toiselle – ja toiselle puolelle viininpunaisen kukka-aiheen, joka paljasti, että viininpunainen villa tuli läpi toiselle puolelle, mutta punainen merinovilla ei siirtynyt. Suurensin kukkakuvion mallitilkusta oikeaan kokoon ja leikkasin kukat ja muut kuviot valmiiksi kotona. Vihreän ja ruskean meleerattua hahtuvalankaa käytin elävöittämään kukka-aihettani.
Varsinainen työ tehtiin viikonloppuna. Tasapaksun (160×200) maton alkuvalmisteluun meni koko lauantaipäivä. Matto tehtiin kahdessa osassa, ensin yksi tasapaksu levy (160×200) kukkakuvioineen, sitten toinen saman paksuisen levyn ikkunaruudulliset kuviot molempiin päihin, vaaleanpunaiset neulahuopasuikaleet pystysuunnassa ja vaaleanvihreät vaakasuunnassa. Ruudukon risteyskohdat piti neulata toisiinsa ja samalla kiinnittää ne pohjavillaan; se oli työteliäs ja aikaa vievä vaihe. Näin lauantaipäivä oli käytetty ja paniikki iski, enää yksi päivä, enkä ole vielä huovuttanut yhtään.
Vanhastaan tiesin, että maton rullaus on raskasta tehdä yksin, niin pyysin mieheni ”orjakseni” sunnuntain huovuttamiseen. Aloitin yksin aamulla kukkakuvioisesta puolikkaasta, jos olisi yrittänyt molemmat levyt rullata päällekkäin, olisi lopputulos paksuuden vuoksi saattanut venyä ja kuviot siten kulkeutua väärin. Huovutin rullaten niin kauan, että kukat kiinnittyivät pohjaväriin ja sitten varovasti käänsimme maton ylösalaisin, kuvio alapuolella ja ”kuiva matto” sen päälle kuvapuoli päälläpäin. Orjani tuli tästä vaiheesta alkaen auttamaan minua. Rullattiin, avattiin ja kasteltiin ja yhteistyökin löytyi melkein heti, vaikka voimamme eivät olleet samanlaiset. Kukkakuvio huopui hyvin, mutta ristikkokuvioon tuli ryppyjä, vekkejä ja ”aaltoilua”. Opettajan mielestä työstä tuli hyvä ja tehtaalle konehuovutukseen valmis  matto (n.145×160). Minä en ollut siitä niinkään varma.
Olen lopputulokseen aika tyytyväinen. Kaikkeen en ole, kukan punainen villa tuli kuitenkin hiukan läpi, ”milli-villelle” reunat eivät ole ihan suoria ja mitat ovat suunnitelmaani pienemmät, mutta mitkään noista ei ole katastrofi. Muut ryhmäläiset kielsivät minua puolittamasta mattoa kahdeksi, jota neuvoa olen vielä noudattanut, mutta uskon, että kotimakuuhuone on kahdelle matolleni loppusijoituspaikka. Kokemus kurssista oli useammanlainen: opettavainen, työteliäs, raskas, jännittävä ja mielenkiinto pysyi. Porukassa oli hyvä henki ja kaikki onnistuivat aivan erilaisten ideoittensa kanssa. Onneksi lähdin mukaan, nyt tiedän mitä se on, eikä enää tarvitse huokailla ”miksen mennyt koskaan”. Uskallan tällä kokemuksella suositella kurssia muillekin kiinnostuneille.
Teksti: Maise Vuorio

0 Kommenttia

Jätä kommentti