Millaisia huopamatoista tuli?

Huopamattokurssi päättyi juuri ja pääsimme ryhmän kanssa ihailemaan tehtaalta vanutuksesta tulleita mattoja.

Kurssilla matot siis huovutettiin käsin hankaamalla ja rullaamalla – siinäkin oli aikamoinen urakka, kun matot olivat suuria, paksuja ja märkinä hankalia liikutella. Raskain vaihe eli mattojen vanuttaminen teetettiin puoliteollisesti huopatehtaalla Jämsässä, johon voi muutenkin kuka tahansa lähettää tuotteensa vanutettavaksi. Toki se tuli kurssin yhteydessä hieman edullisemmaksi.

Kuva: Tupu MentuMatoista tuli todella kauniita ja suomenlampaan villa soveltuu erittäin hyvin mattojen materiaaliksi. Värit sekoittuvat ja liukuvat upeasti, samoin villalangasta virkatut kuviot upposivat ja kiinnittyivät tiiviisti maton pintaan. Matot kutistuivat vanutuksessa eri tavoin riippuen maton paksuudesta ja muodosta. Rullavanutuskoneen leveys on 150 cm, joten suorakaiteen muotoisia mattoja on mahdollista vanuttaa vain pituussuunnassa. Kuvissa muutamia uunituoreita mattoja….

0 Kommenttia

Jätä kommentti