Heksagoni- ja tuulimyllypunonta

Mitä ihmettä ovat heksagoni ja tuulimyllypunonta, mistä ne tehdään ja mitä niillä voi saada aikaan?

Heksagonipunonta on yksi tyyppi kolmeen suuntaan punottavaa pintaa, jonka punontanauhat sitoutuvat toisiinsa nähden 60° kulmaan muodostaen kolmioita, joiden keskelle jää kuusikulmion muotoinen tyhjä tila (heksagoni).

Tällä tekniikalla tehtyjä esineitä on löydetty pääasiassa Aasiasta, Intiasta ja Kiinasta, mutta myös muualta, kuten USA:sta ja Saksasta.

Heksagonipunontaa on käytetty erilaisissa säilytyskoreissa, mm. kanojen kuljetuskoreissa, eläinten kuonokopissa, lumikengissä, kalanpyydyksissä, hatuissa, ruokatavaroiden säilytyksessä ja juustokehissä. Nykyisin heksagonipunontaa käytetään ennen kaikkea säilytys- ja koriste-esineissä.

Heksagonipunonta on meillä Suomessa verraten uusi tekniikka punontojen joukossa. Sitä voidaan valmistaa hyvin erilaisista materiaaleista, valmiiksi nauhamaisista tai nauhoiksi työstetyistä materiaaleista. Erilaiset kierrätysmateriaalit, kuten pakkausnauhat, pakkauspaperit, sanomalehdet, aaltopahvi jne. soveltuvat hyvin. Erityisen hyvää ja helppokäyttöistä heksagonipunonnassa on japanilainen Kami-paperinauha (Kamihimo).

Punontaan pääsee sisälle pienellä harjoittelulla ja tekniikka antaa mahdollisuudet toteuttaa monipuolisesti erikokoisia ja erimuotoisia esineitä. Kun tekniikkaan on päässyt sisälle, sormet syyhyävät aina vain uutta punottavaa…

Tuulimyllypunonta on myös suhteellisen uusi punontatekniikka Suomessa. Tässä tekniikassa nauhoista muodostuu pintaa solmimalla kaksi nauhaa toisiinsa. Solmu muodostaa neliön (tuulimyllyn), joka on muodostunut neljästä pienemmästä neliöstä. Työtä voidaan tehdä tasona, mutta lisäämällä laidat, saadaan korimainen muoto.

Materiaaleina käy samat materiaalit kuin heksagonipunonnassakin, mutta lisäksi tekstiilimateriaalit antavat aivan uuden ulottuvuuden. Tuulimyllypunonnalla voidaan punoa mainiosti pieni kesälaukku.

Näihin tekniikoihin voi tutustua työväenopiston eteläisen alueopiston Heksagon- ja tuulimyllypunonta-viikonloppukurssilla (koodi 101420) 19.2. ja 20.-21.3. Jos kiinnostuit, niin kysy lisää työväenopiston toimistosta p. 09 310 88610

Seija-Sisko Mustonen

0 Kommenttia

Jätä kommentti