Huonekaluja kunnostamaan

 

Onko sinulla kenties vanha huonekalu, jolla on sinulle jokin erityinen merkitys, mutta aika on jättänyt siihen jälkensä ja se vaatisi kunnostusta?  Vanha huonekalu herättää usein paljon erilaisia muistoja ja tuntemuksia, siksi se on aina kunnostamisen arvoinen. Työväenopistolla toimii useita huonekalujen kunnostus ryhmiä, joissa on mahdollisuus  perehtyä huonekalujen kunnostukseen ja entisöintiin.

Huonekalun kunnostus lähtee liikkeelle esineen tarkastelulla, kuinka vanha se on, minkälainen se on ollut alkuperäisessä asussaan ja mitä sille pitäisi tehdä, niin että se olisi jälleen käyttökelpoinen, mutta siinä säilyisi edelleen eletty elämä ja ajan tuoma patina. Hyvä lähtökohta on pyrkiä palauttamaan huonekalu mahdollisimman lähelle sen alkuperäistä asuansa. Aina tärkeämpää tämä on mitä vanhemmasta huonekalusta on kyse. Yli sata vuotta vanhat huonekalut luokitellaan  antiikiksi ja silloin on syytä olla erityisen varovainen korjausten suhteen, jottei menetetä niiden mahdollista antiikkiarvoa. Ylipäätänsä huonekalun ”ylikorjausta” tulisi välttää, sillä vanhassa huonekalussa saa ja pitää näkyä sen ikä, elinkaari.

Huonekalujen kunnostuksessa ei normaalisti tarvita tavallisten käsityövälineiden lisäksi sen ihmeempiä työvälineitä. Entisöinnissä tarvittavia työvälineitä ja tarvikkeita ovat erilaiset maalinkaapimet sekä sikli ja puukko, teräsvillat ja hiomanpaperit, kuumailmapuhallin ja maalinpoistoaineet, erilaiset pintakäsittelyaineet jne.

Huonekalujen kunnostuksen eri työvaiheita ovat mm. liitosten ja rakenteen vahvistaminen tai korjaus sekä mahdollisesti puuttuvan osan valmistus, vanhan pintakäsittelyn poistaminen, uudelleen pintakäsittely esim. petsaamalla, lakkaamalla, maalaamalla tai vahaamalla.

Työturvallisuuden kannalta oleellisia asioita ovat oikeat työskentelyasennot, varovaisuus terävien työkalujen käytössä kuten esim. taltat ja puukot, erilaisten suojainten käyttö tarpeen mukaan, kuten hengityssuojain, suojakäsineet  sekä suojalasit.

Huonekalujen kunnostus ja entisöinti on paljolti tekemällä oppimista. Kun oppii tarvittavat perustekniikat, työskentelyä on helppo jatkaa itsenäisesti. Toisaalta siinä ei ole koskaan valmis, vaan se on loputon ja kiehtova maailma, joka tarjoaa aina uusia haasteita ja opittavaa, mutta joka palkitsee tekijänsä aina uudelleen kerta kerran jälkeen.

Teksti:   Juki Nieminen

Outi Honkimaa, 1.10.2010

Kerro artikkelista kaverille:

3 kommenttia artikkeliin: Huonekaluja kunnostamaan

Jan Schaper, 10.10.2010

Eritttäin hyvää tekstiä. Taidampa koluta vinttejä, jos vaikka löytyisi jotain kunnostettavaa.

Mika Puukko, 10.10.2010

Mulla on mennyt näissä hommisssa peukalo, mut vielä riittää innostusta!

Kirsti Soukka, 18.10.2010

Ihailtavaa innostuneisuutta – vammautuminenkaan ei estä harrastusta! Janille vinkiksi: kevään käsityökursseille ilmoittautuminen alkaa 9.12. klo 11 internetissä os. https://ilmonet.fi , puhelimitse numerossa 09-31088610 ja kaikissa työväenopiston toimistoissa. Tervetuloa mukaan harrastamaan!

Pahoittelut, kommentointi on tällä hetkellä suljettu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:
Kudontaluokissa kevät vaihtuu kesäksi
Tuolin maalaus
Suomi 100 vuotta: Kuinka vaatteita on uudistettu, korjattu ja muutettu?
Veneen kuomun kunnostus
Kävitkö Keravalla?
Käsityötarvikekirppis la 11.2.2017
Tervetuloa entisöimään itämaista mattoa!
Startti näyttelyyn Kaleidoskoopista – käsin
Kätkevätkö kaappisi ylimääräisiä lankoja?
Lintulauta – lintujen talviruokinta