Opiston tekstiilit: Muuttolinnut

Opiston 100-vuotisjuhlan kunniaksi esittelemme opiston tiloissa olevia tekstiilejä. Osa on opiskelijoiden yhdessä valmistamia, osa tekstiilitaiteilijoiden tuotoksia.
Ensimmäisenä esittelyvuorossa on Muuttolinnut-tilkkutyö.

Tilkkutalkoot-niminen opintoryhmä kokoontui kevään 1997 Rajametsäntien opetushuoneistossa ja valmisti yhteisenä projektina tilkkutyön seinätekstiiliksi uuteen Oulunkylätaloon  piristämään asiakaspalveluaulaa. Haastattelin toimistohenkilöitä ja kirjasin heidän toiveitaan ja ideoitaan ja kuvasin aulassa erilaisia värikokeiluja. Niiden pohjalta ryhmä päätyi valmistamaan kelta-turkoosi-sävyisen tilkkutäkin, jonka mallikertana on ns. lentävät hanhet.

Värjäsimme itse joitain sävyjä ja opettelimme samalla erilaisia värjäystekniikoita. Toinen opeteltava asia oli sarjatyö; yksi pari sommitteli, toinen ompeli, kolmas silitti…ja yhdessä tikkasimme täkin opiston kunnostetuissa täkkipuissa tilkkutyötapahtuman työnäytöksessä.

Ryhmässä pidetyn äänestyksen jälkeen työn nimeksi valikoitui ”Muuttolinnut”. Nimessä oli hauskasti mukana muutto uuteen taloon ja blokkimalli. Hanhien lennosta myös kerrotaan, että aurassa linnut lentävät ryhmässä, jossa kaveria ei jätetä, vaan vahvemmat pitävät heikommista huolta.

TekijätMuuttolinnut työ valmistui vuonna 1997 ja tekijät lahjoittivat 5.5.1997 sen Pohjoiselle alueopistolle Oulunkylätaloon talon 10-vuotislahjaksi.

Tekijät ovat: Eeva Hietanen, Leena Eskelinen, Sirkka Kallio, Taimi Kyyrö, Maritta Lampinen, Hillervo Perttunen, Sirkka-Liisa Stenlund, Siiri Tikka ja ryhmän opettajana Inga Pihlhjerta. Hienon nimilapun toteutti Leena Eskelisen puoliso Risto Eskelinen vuonna -97 vielä aika uudella kuvansiirtotekniikalla.

Työhön kuuluu kansio, joka kertoo peitteestä ja sen valmistamisesta. Kansiota säilytetään Oulunkylätalon tekstiililuokassa.
Työ on usein paikallaan Oulunkylätalon yläaulan seinällä, mutta näyttelyiden takia se välillä rullataan säilöön.

Inga Pihlhjerta, 9.9.2014

Kerro artikkelista kaverille:

Ei kommentteja

Kirjoita artikkelin ensimmäinen kommentti!

Jätä kommenttisi:

Aiheeseen liittyvät artikkelit:
Vuoden tekstiilitaiteilija
Hetkiä metsän kauneudesta
Juhlavuosi vauvoillekin
Yhteinen metsämme
Tutustu tilkkutöihin
Pohjantähden alla
Kävitkö Keravalla?
Joulutontut asialla
Taiteilijaryhmän näyttely – Sivumerkityksiä
Startti näyttelyyn Kaleidoskoopista – käsin