Keräysohjeita luonnonmateriaaleille

Syksyllä pohjoisessa alueopistossa järjestetään kurssi, jossa pintoja ja esineitä tehdään punomalla, virkkaamalla ja neulomalla luonnonmateriaaleista. Osa materiaalista kannattaa kerätä jo kesällä.

Virkkaus ja neulonta vaativat pitkiä, tapuisia ja sitkeitä kuituja, joita ovat esimerkiksi kaisla ja köynnöskasvit, kuten karhunköynnös, ”elämänlanka”, joka kiertyy puiden ja tukevien kasvien ympärille kasvaen jopa metrien mittaiseksi. Kudonnassa ja punonnassa voidaan käyttää myös ojista ja kosteikoista löytyvät osmankäämi, kurjenmiekka, vihvilät ja monet heinät. Helsingissä kasvien keräämiseen saattaa tarvita maanomistajan luvan. Lisää tietoa asiasta esim. Helsingin ymäpäristökeskuksen sivuilta.

Järvi- ja merikaisla on valmista kerättäväksi, kun se kukkii eli joskus juhannuksen tienoilla. Se nykäistään pohjasta joko veneestä käsin tai matalassa vedessä kahlaten. Muissa kasveissa keruuaika ei ole niin tarkka, mutta mitä pidemmiksi ne ovat ehtineet kasvaa, sen parempi. Eli ne kannattaa kerätä vasta loppukesästä. Parasta olisi, jos kasvit ehtisi kuivata (menee noin viikko) ja taas kostuttaa ennen kurssia, koska ne sitkistyvät tällä käsittelyllä.

Materiaali kuivataan ilmavassa paikassa auringolta suojassa. Jos joutuu turvautumaan sisätiloihin, kasveja on hyvä kostutella välillä, ettei kuivuminen tapahdu liian nopeasti. Kasvit säilytetään kuivana, ja kastellaan muutaman tunnin tai yhden yön yli ennen käyttöä märän pyyhkeen sisällä. Materiaalin on oltava kosteaa työstämisvaiheessa.

Olki on myös kaunis, kullanvärinen materiaali punontaan, kudontaan ja askarteluun. Sitä kannattaa loppukesästä kysellä viljelijöiltä. Tai talven jäljiltä voi purkaa linnuille tarkoitun lyhteen.

Mikäli kasvien tunnistaminen nimien perusteella on vaikeaa, voi vaikkapa kirjastosta lainata kasvikirjan ja tarkistaa kasvit siitä.

Heli Vihersaari

Inga Pihlhjerta, 18.6.2010

Kerro artikkelista kaverille:

Ei kommentteja

Kirjoita artikkelin ensimmäinen kommentti!

Jätä kommenttisi:

Aiheeseen liittyvät artikkelit:
Tuolin maalaus
Vielä ehtii – Näkyväksi neulottu Keravalla
Kävitkö Keravalla?
Kudottu villahuopa lämmittää
Tervetuloa entisöimään itämaista mattoa!
Startti näyttelyyn Kaleidoskoopista – käsin
Kätkevätkö kaappisi ylimääräisiä lankoja?
Tekstiili etsii käyttöhistoriaa
Uusin räsymattoni
Korsnäsinpaita-työpaja