Ideoita etsimässä New Yorkissa

Talviloma ”Isossa Omenassa” osoittautui tosi keväiseksi, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja lämpötila huiteli 16 asteessa. Oli mukava seikkailla ympäri Manhattania, Harlemia ja Brooklyniä, kun sade ropisi vain yhtenä päivänä. Se päivä olikin sitten omistettu taidemuseoille. Kohdallemme osui hienoja näyttelyitä sekä MoMA:ssa, Guggenheimissa että METissä.

MoMAssa oli runsas kattaus eurooppalaisia impressionisteja Chagallista – Picassoon. Miten nuo mahtavat teokset tuottavatkaan iloa aina uudestaan silmälle ja sielulle. Ison salin näyttelyssä vieraili Bosnialainen Sonja Ivebovíc puhuttelevalla, Sweet Violence näyttelyllään.

Guggenhaimissahan täytyi tietysti vierailla jo Suomessa vellovan keskustelunkin vuoksi. Museorakennus on jo sinänsä nähtävyys. Rotundan varrella esittäytyi Miina Äkkijyrkän hengenheimolainen John Chamberlain – värit ja muodot, jotka taiteilija oli peltiromuista muotoillut – olivat kokemisen ja näkemisen arvoista.

METin (Metropolitan) valtaisa museokompleksi veisi viikkoja tutustumiseen, joten valitsimme todella kattavan impressionististen maalausten osaston. Kokemus vailla vertaa: monia kirjoista tuttuja teoksia livenä silmien edessä, taiteilijoille nimetyissä saleissa. Mestarien työt vaikuttivat kuin raikas kesäsää ulkona olevasta harmaudesta huolimatta.

New York on alati sykkivä, monitahoinen kaupunki. Valtaisat pilvenpiirtäjät ja vallankin ne kaksi joita ei enää ole piirtyivät tajuntaan vahvasti. Vierailimme 9/11 memorialilla, eikä edes kovat turvatoimet liioin haitanneet; muistopuisto oli kaunis, koruton ja vaikuttava.

SoHossa oli tyylikkäitä pikkuputiikkeja joista löytyi upeita kankaita, lankoja ja papereita ja vielä kirsikkana kakussa vallan hulppea 6-kerroksinen taidetarvikekauppa. Jo pelkkä ikkunaostoksilla vaeltelu oli innoittavaa, niin paljon uutta ja mielenkiintoista katseltavaa riitti yllin kyllin. ”Liika on liikaa” -ajatus hiipi mieleen. Seuraavaa retkeä odottamaan jäi varsinainen kangaskauppojen tukkurypäs keskikaupungin kulmilla.

Oikea kirjansitojien paratiisi oli siirtynyt Manhattanilta Brooklynin Williamsburgiin. Sieltä löytyi varsinainen runsauden sarvi, kaikkea mitä kuvitella saattoi. Hankintojen päättämättömyys koitui kukkarolle pelastukseksi.

Kaikki nähdyt ja koetut asiat ynnä materiaalimetsästys täyttivät idealaarin. Tuntuu kuin mielessä vilisisi jatkuvasti joku idean poikanen kotona kertynyttä materiaalikasaa lajitellessa ja tallentunutta aineistoa pääkopasta kelatessa. Akku tuli ladattua piripintaan.

Antoisasta talvibreikistä kirjoitti
Soili Kokkonen

  

Inga Pihlhjerta, 8.3.2012

Kerro artikkelista kaverille:

Ei kommentteja

Kirjoita artikkelin ensimmäinen kommentti!

Jätä kommenttisi:

Aiheeseen liittyvät artikkelit:
Karjalan käkiä ja elämänpuita etupistokirjonnalla
Sandaalikelit alkamassa
Kudontaluokissa kevät vaihtuu kesäksi
Kaleidoskoopit Maunula-talossa
Kaleidoskoopista – käsin: JOKI Jokioisilla
Vuoden tekstiilitaiteilija
Hetkiä metsän kauneudesta
Naisten päivä -näyttely Opistotalolla
Anita Grönlund – kansallispukukankaiden kutoja
Vielä ehtii – Näkyväksi neulottu Keravalla